Vodiči by nemali zabúdať v zlom počasí na dostatok benzínu či nafty

27.11.2008 Prešov

Poprad 27. novembra (TASR) - Najkritickejšími úsekmi podtatranských ciest v zimnom období sú strmé stúpania na hlavnej ceste I/18 napríklad vo Švábovciach v okrese Poprad, pri nemeckom cintoríne pred Štrbou a tiež horské ...
Jazda v zimných podmienkach vyžaduje zvýšenú pozornosť vodičov nielen v týchto úsekoch, ale prakticky v celom regióne. Nemožno sa spoliehať iba na cestárov, ktorí v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok nemôžu byť všade, ale sledovať predpovede počasia a pripraviť sa aj na náhle zmeny, ktoré zima so sebou prináša. Zhodli sa na tom členovia krízového štábu Obvodného úradu v Poprade, ktorí sa zaoberali problematikou zimnej údržby ciest. Prednosta úradu Peter Šuca pripomenul, že 5. decembra pribudne pod Tatrami ďalší úsek diaľnice, o ktoré sa stará Správa a údržba diaľníc.
Riaditeľ Dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Rastislav Polakovič na margo prevencie nehodovosti v zimnom období uviedol, že hoci na Slovensku nie sú doposiaľ zimné pneumatiky povinné, na podtatranských cestách ich odporúča všetkým vodičom. Jazda na letných a navyše ojazdených pneumatikách je rizikom. Za dôležité označil aj sledovanie predpovedí počasia. \"Ak sa vodiči musia vydať na cestu napriek zlým poveternostným podmienkam, doporučujem, aby mali natankové väčšie množstvo benzínu alebo nafty. Pod Tatrami máme skúsenosti, že v prípade vzniku kalamitných situácii, môžu uviaznuť na cestách aj na viac hodín. Ak nebudú mať dostatok paliva, mohli by mať mať problémy, najmä ak sú v autách deti a oni nebudú môcť kúriť. Doporučujem tiež teplé deky a v prípade potreby mať po ruke aj teplý čaj\".
V Popradskom okrese je 93 km ciest prvej triedy, 76 km druhej a 138 km ciest tretej triedy a v rámci obvodu aj takmer 39 km ciest prvej triedy, 13 km druhej a 121 km ciest tretej triedy v susednom okrese Levoča.
 

Vyberte región